måndag 23 maj 2011

Svar på era frågor!

Yohanna:
Jag har en fråga angående Asperger, hur fungerar det i skolan osv med den diagnosen? Min lillebror har Asperger men vi träffas i princip aldrig, och han är väldigt inåtvänd så det är svårt att fråga honom frågor.

 
Svar: Personer med Asperger har ibland svårigheter i skolmiljön. Samtidigt har många starka sidor och ofta specialintressen där de har enorma kunskaper.
En viktig del av vårt umgänge handlar om att kunna förstå andra människors tankar, känslor och avsikter. Det är något som personer med Asperger syndrom måste ägna mycket tid att lära sig. En del av problemet ligger i svårigheten att ta hjälp av andra personer för att förstå mycket av det som händer i skolmiljön och klara av de förändringar som krävs. Det fungerar utmärkt på en väl förberedd lektion men det kan uppstå konflikter på rasterna där det ofta händer oväntade saker. Personer med Asperger syndrom har ofta lätt att inhämta faktakunskaper men svårigheterna ligger i kamratkontakter och att förstå lärare som inte är tillräckligt tydliga. När lärarna har kunskap om Asperger syndrom kan de hjälpa till mycket bättre och förhindra problem.

Jag fick bla vara i mindre klass vissa lektioner för jag tyckte det var lättare att koncetera sig då.
Jag behövde “starthjälp” så när läraren gått igenom uppgiften kom han/hon fram till mig och kolla så jag verkligen förstod vad vi skulle göra och satte igång mig.

När läraren hade genomgångar vid tavlan och vi skulle föra anteckningar så fick jag skriva på dator när de andra skrev för hand, för det underlätta för mig.

Jag fick dela upp mina prov i flera delar för att jag inte orkade sitta och koncentrera mig på ett helt prov på en gång, fick även genomföra prov muntligt och när vi skulle använda våra anteckningar för att läsa på inför prov så brukade jag i stället få ett antal frågor att läsa på, vissa kom på provet vissa inte.

Men vissa lärare var ju svårare att få att samarbeta än andra men med dem som acceptera att jag kanske behövde lite extra stöd och orka lägga ner den lilla extra tiden med mig så funka det jätte bra med.

Och jag hade egentligen inga problem med ämnena, jag räkna tex gymnasiematte redan i 8:an utan jag behövde bara få göra det på mitt sätt.

2 kommentarer:

  1. Nej uscha, jag lider med dig! inte kul att få ont i magen när man äter/dricker nåt :(

    Följer via bloglovin nu, de är intressant att läsa om dig och ditt liv med din diagnos!
    Minn lillebror har svårt att koncentrera sig läge och han har det svårare att lära sig saker. Dom har ingen bestämd diagnos på honom. han har svårt att förstå hur andra människor tänker och svårt att förklara själv hur de är, så jag tror det kan hjälpa mig att förstå genom att läsa din blogg, även om det inte är samma diagnos han har så är det något liknande.

    SvaraRadera