tisdag 4 januari 2011

Hjälp på vägen vid Aspergers syndrom, del 2

Motion

Eftersom det ofta är så svårt att få en fungerande dygnsrytm är det viktigt med motion. Många personer med Asperger syndrom kan föredra att sitta och se på film på TV eller spela TV-spel. Det krävs då att någon i omgivningen uppmuntrar och sätter igång fysisk träning eller andra idrottsaktiviteter. En del personer med Asperger syndrom kan ha svårt med lagsporter eftersom de har svårt att förstå regler och att hantera närkontakt. Andra har stor hjälp av de tydliga regler som finns inom idrottsvärlden.

 

Sexualitet

Allt som har att göra med sexualitet och intimitet kan behöva läras in grundligt. Det är viktigt att inte omgivningen har en moraliserande inställning till sexualitet utan att du efterhand får möjlighet att lära dig vad som fungerar när det gäller att få en sexuell relation. T ex hur man börjar prata med en person som man är intresserad av och vill ha närmare kontakt med och som skulle kunna leda till en ömsesidig kärleksrelation.

 

Ilska

Ofta beror din ilska på missförstånd. T ex att du inte förstår vad som förväntas i en viss situation. Speciellt stressande kan det bli när du inte är förberedd i god tid vid förändringar och när du tycker kraven på dig är alldeles för stora. Det är lätt att bli upprörd om man måste avbryta ett TV-spel för att gå till sängs. Även att komma iväg till skolan kan upplevas som oöverstigligt. Resonera om de här sakerna i lugn och ro med dina föräldrar så att ni lugnt kan hänvisa till er gemensamma överenskommelse.

 

Oro och nedstämdhet

Svårigheten att förstå sociala situationer kan leda till att du isolerar dig alltför mycket. Om det t ex medför att skolgången inte fungerar eller att du upplever misslyckanden när det gäller att uppfylla omgivningens krav så kan det leda till känsla av djup nedstämdhet. Överkänslighet för olika sinnesintryck kan leda till panikartade reaktioner eller att du helt drar dig undan från kontakt. Faran med att isolera sig är att man inte får öva på hur det går till i sociala sammanhang och det i sin tur kan leda till att man isoleras ännu mer.

Det finns en mängd goda råd för alla när det gäller oro och nedstämdhet. Bland annat inverkan av motion, mat och sömn. Bra information om detta finns på sidan www.snorkel.se. Där kan du läsa om vad nedstämdhet, oro/ångest och stress är, hur det kan kännas och du får också tips på vad du kan göra om du mår dåligt, känner dig stressad eller har dåligt självförtroende.

 

Behandling

Utöver det som man lär sig i skolan måste både föräldrar och lärare hjälpa till att göra det sociala samspelet begripligt och hanterligt. Det finns speciella tekniker och läromedel som man kan ta hjälp av, t ex Sociala berättelser. Själva sättet att fungera vid Asperger syndrom är inget som kan behandlas med medicin. Däremot är det inte ovanligt att man även har andra syntom som t ex ADHD, ångest- eller tvångssymtom. För dessa finns det medicinering som lindrar och det kan även göra skillnad när det gäller ditt Asperger syndrom.

 

Utveckla starka sidor

Personer med Asperger syndrom har ofta specialintressen och där de kan bli mycket duktiga. Det kan vara till stor glädje och kan fungera som en belöning efter att man klarat av andra viktiga saker.

 

Källa:http://www.sjalvhjalppavagen.se

2 kommentarer:

  1. Min lillebror har Aspergers, så intressant att läsa.

    SvaraRadera
  2. Tack för både denna och den första delen. Så bra sammanfattat. Är det ok om jag skriver ut detta till Emils assistent? Han har precis fått assistent i skolan och assistenten behöver kunskap. Så jag tänkte att detta kanske var bra att börja med.
    Tusen tack igen.

    SvaraRadera