onsdag 5 januari 2011

Jag har inte Aspergers syndrom!

Ja så är faktisk läget jag har egentligen inte Aspergers syndrom.
Nej det är ingen fejk blogg nu ska jag förklara:)

För att få diagnosen Aspergers syndrom måste man nå upp till vissa kriterier och ett av dessa  är att personen ska ha en begåvning inom den så kallade normalvariationen, vilket innebär att det inte får finnas någon generell utvecklingsstörning. Personen ska inte heller ha någon generell försening av den tidiga allmänna språkutvecklingen. Ett ytterligare krav i diagnoskriterierna är att symptomen orsakar betydande problem i vardagslivet.

Jag uppnådde alla kriterier utan just det är med normal utvecklat språk för jag var lite sen med språket när jag var liten och kunde inte prata rent så fick gå till talpedagog och jag och min kusinen hade ett eget språk, så vi förstod varann.
Så just därför sattes diagnos Högfungerande autism på mig för 7 år sedan.
Men ju mer tiden gick så börja jag fundera på vad egentligen skillnaden mellan AS och HA är och prata med min psykolog och hon berätta för mig att enda skillnaden var just det där med min sena språkutveckling så därför sa hon att jag själv fick välja om jag ville säga hög fungerande Autism eller Aspergers syndrom.

Och jag valde att säga Aspergers syndrom just därför att jag inte gillar ordet Autism för när jag säger till någon att jag har Högfungerande Autism så hör dem bara ordet Autism och då kommer de tänka på någon som är grovt autistisk tex som killen i beckfilmen Pojken i glaskupan som varken kan prata eller skriva och bara kan uttrycka sig i att rita, och det stämmer ju inte riktigt in på mig.

En gång när jag var 15 år var jag på akuten på centralsjukhuset i Karlstad och en läkare kommer in i rummet.
Han kollar inte ens på mig han hälsar bara på mamma och pappa och sen kollar han på dem och säger “Jag såg i journalen att hon har Autism kan hon svara på tilltal?”
Då blev jag förbannad och svarade “Ja jag kan svara och jag är antagligen mycket smartare än dig med”
Så när inte ens läkare vet vad Högfungerande Autism är så kanske ni förstår varför jag valt att inte använda det namnet.

Och det senaste jag hörde så jobba Asperger och Autism förbundet för att de skulle ta bort diagnosen HA och bara sätta AS på alla istället eftersom det egentligen inte är någon skillnad och det är bara förvirrande att ha två namn på en diagnos.

Och även författaren Gulilla Gerland skriver i sina böcker att hon har Högfungerande Autism/Aspergers syndrom:)

4 kommentarer:

 1. I nya DSM-V som kommer 2012 (diagnosmanualen alltså) skall man ta bort asperger. Allting skall ligga under autismspektrumstörning istället. Allt från grav autism till asperger light. Man skall mäta funktion istället vad jag förstår. Än är inte velandet med diagnoser slut med andra ord. PS! Min äldste har HFA förresten men jag säger asperger numer eftersom det är enklare. Värre med oss andra, autismliknande tillstånd, autistiska drag.. är så trött på att förklara skillnader :P
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Eller så byter man ut alla läkare i världen till folk som är bättre och vet vad sjukdomarna står för. Jag fick DAMP men när jag blev 18 visade det sig att jag ej har ADHD då jag dels kan koncentrera mig och mitt IQ låg över normala värden. + att stöter jag på ett problem så kan jag sitta flera timmar tills jag löst problemet madens en normal person hade gett upp efter bara 10 min och en med ADHD hade aldrig funderat på saken. Och min mognad och att förstå saker låg även dom värdena flera år över en normal 18 åring. Och efter det ville dom ändra diagnosen men fans inget som passade in på rädsla och geni. Så fick ha kvar DAMP fast jag inte har det :/ Fast idag heter det DAMP inom ADHD då ADHD är en mildare grad av DAMP.

  SvaraRadera
 3. Man kommer ligga under autismspektrumstörning har jag förstått det som.

  SvaraRadera
 4. Sådär är det verkligen, mitt-i-prick!
  Alla tycker att "autism" låter så hemskt, de förväntar sig ngn som är stum och dum typ....
  Min son, tror de, har högfungerande autism och det som tyder på det är just talförsening som du nämner men på hans dagis håller de på och ritar massa bilder åt honom...fast det inte alls är på den nivån han är...!
  Ha en fin Kväll!
  Kram
  MammaMorran- funderar på livet o Barn med ADHD/Autism

  SvaraRadera